Standby

”Jeg synker sammen langs væggen. Han er okay. Med ét punkterer spændingen i mit hoved og bryst, og der bliver tomt. Storm er okay.”


Niklas går i 1.g, men han har sat sit liv, sine venner, festerne og kærligheden på standby. Hans lillebror Storm er multihandicappet og har fået en ny diagnose, der truer med at tage livet af ham. Niklas bor sammen med Storm og deres mor, der har svært ved at magte det hele.

Hverdag er blevet til hver dag med det samme ansvar og den samme mørke, uundgåelige fremtid, der truer forude. Lige indtil den fest, hvor Niklas møder Liva, der både taler lige ud af posen, og som ikke uden videre vil lade Niklas sætte deres spirende følelser for hinanden på Standby.Standby er min første realistiske ungdomsroman og er udkommet på forlaget Turbine. Den bygger på mine personlige oplevelser i arbejdet med udviklingshæmmede og handicappede, og er en meget personlig bog om ansvar og søskendekærlighed.
Sagt om Standby:

”Fantastisk bog der lærer dig om blandt andet ansvar, kærlighed og at tage vigtige valg, der har indflydelse på dit og andres liv.”
”Standby er velskrevet og skrevet i et enkelt flydende sprog. Bogen er holdt i korte kapitler. Niklas er jeg-fortæller og hele historien bliver set fra hans synsvinkel. Der er ikke mange personer i historien, så det er ganske let at holde styr på dem. De vigtigste personer er rigtig godt beskrevet, så man hurtigt får en fornemmelse for hvem og hvordan de er. Jeg er vild med Liva, som siger tingene lige ud, tit på en sjov, men meget rammende måde. Jeg læste Standby i et stræk, da jeg ikke kunne slippe den igen. Udover at handle om Niklas store og tunge ansvar, så handler den også om gode venskaber, kærester og kærlighed, beskrevet på en måde, som de fleste unge vil kunne genkende. Jeg er sikker på at rigtig mange unge vil synes om Standby – både piger og drenge. Om den så lige fangede mig lidt ekstra, fordi jeg som mor til et handicappet barn, måske lidt lettere kan følge med i, hvor realistisk den faktisk er, ved jeg ikke.

Standby vil kunne læses både som almindelig “fritidslæsning”, men vil helt sikkert også kunne bruges til opgaver/undervisning. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at læse mere a la Standby fra Bjarke Schjødt Larsens hånd.””Læser man Bjarke Schjødt Larsens realistiske roman " Standby", får man foræret en fortælling, der ikke kun gør sig klog på en ung fyrs kamp med og mod sin egen samvittighed. Den får også på letforståelig vis via jeg-fortælleren Niklas' tanker formuleret nogle ret fine ting om både måden, man snakker med hinanden på, og måden man bevidst som ubevidst vælger ikke at snakke med hinanden på.

Dét at klare sig selv i limboland, hvor man hverken er barn eller voksen, og hvor forventningerne tæsker om kap med hinanden. Sådan nogle tematråde kan " Standby" finde ud af at flette ind i sit centrale fortællespor, og hvorfor skulle den dog ikke også det? De helt unge læsere kan sagtens følge med, for sproget er umiddelbart og let at gå til. Det eneste, der kan være svært, er ikke at lade sig rive med, når det hele ramler.”
Nordjyske Stiftstidende 21. juli 2017”Standby er en virkelig god roman om familie og forelskelse. Som læser bliver man stillet i samme dilemma som Niklas. På den ene side synes man han skal have lov til at være almindelig teenager. På den anden side synes man at han skal tage sig af sin bror. Hvis ikke familie er der for hinanden, hvem er så? Misforstå mig ikke, der bør aldrig lægges det ansvar på et barn som der lægges på Niklas. Men man forstår ham jo godt. Hans bror skal ikke på et hjem og fremmede skal da ikke tage sig af ham, når han har det bedst med sin familie. Kort sagt. Niklas’ krise og turbulente følelsesliv er så forståeligt, selvom man aldrig har stået i hans situation. Der er ikke noget “bare” over de beslutninger han må tage. Og hans lettelse til sidst, da ansvaret bliver fjernet fra hans skuldre er både hjerteskærende og igen forståeligt. Det er en ekstremt bittersød slutning, og jeg er ikke helt kommet mig over den endnu 💔

Fremragende roman til børn og unge fra omkring 12-13 år.”
Bibliotekatten Kathrine Pachniuk